fredag 2 mars 2007

Vecka 10, vecka 11

Har visst hamnat lite på efterslänten här, varit så mycket med födelsedagen, resan, matförgiftningen och jobbet den senaste tiden att timmarna helt enkelt inte räckt till. Så den här gången blir det två veckor i en :-)

Har fortfarande inte hänt så mycket med Ks fysik, inte så jag kan se det iaf, men hon påstår att byxorna har börjat tränga lite i midjan på de tajatare modellerna. Det verkar som illamåendet stabiliserats ytterligare, kommer bara i små doser under kvällarna. Om hon inte äter regelbundet blir det lite värre men inte alls som det var i början. Däremot sover K bara mer och mer, senaste veckan har hon slocknat mellan 21 - 21.30 i stort sett varje kväll...och visst, det är det himla mysigt med en sussande skönhet i knät, men det blir inte så mycket tid för oss nuförtiden, kommer oftast inte hem före 19 så det blir inte så många timmar kvar när ögonlocken blir tunga så tidigt. Blir skönt att komma iväg på semstern, dels får vi ju all vaken tid med varandra och dels kommer den vakna tiden vara synkad, till skillnad mot nu när mitt dygn är 07.30-00.30 och Ks är 05.30-21.30. Vi har förresten börjat referera till September som "pyret", men i bloggen fortsätter arbetsnamnet vara September.

Vad har September haft för sig de senaste veckorna? Under vecka 10 ökade längden till ca 36 mm och under vecka 11 ett ryck upp till ca 47 mm. Benämningen på vad September "är" har nu även skiftat från ett embryo till ett foster. Skillnaden är att det mest kritiska utvecklingsstadiet är över nu, det mesta av anlagen i den lilla lilla kroppen är färdiga, så nu återstår i stort sett bara tillväxt fram till födseln.
Tjugo pyttesmå (ja hur skulle det så ut annars?!) tandanlag har börjat bildas i käken, hjärtat är i stort sett färdigutvecklat, könsorganet har börjat ta form, inälvorna börjar komma på plats,
det händer en hel massa helt enkelt, men det viktigaste som de här veckorna innebär är att "risken för medfödda missbildningar och sjukdomar liten efter denna veckas utgång".

Vansinnigt spännande är det! :-) och om ett par veckor kan nog åtminstone K börja känna av lilla Septembers framfart även om det dröjer ytterligare innan jag kan få det privilegiet.

Läs mer om vad som vanligtvis händer under vecka 10-11 av graviditeten hos Growingpeople, Gravid.se, Familjeliv och Vårdguiden.

3 kommentarer:

Camillas lockar sa...

Känner igen både det där med illamåendet om man inte äter. Och tröttheten. Kom inte ur sängen på morgonen och slocknade snabbt på kvällen. Jäpp. Och det längtar man till igen...?! Tre gånger till?! Jäklar, vad man glömmer snabbt!

Camillas lockar sa...

Nu är jag orolig. Du har inte skrivit på ett tag. Hoppas verkligen att allt är okej med er båda. Kramar.

/s. sa...

@camilla 1: Hehe, ja smärtminnet och gravidminnet verkar vara de man glömmer snabbast ;-)

@camilla 2: Oj, nej...allt är alldeles jättebra! :-) Vi har varit som sagt varit bortresta, och jag hann bara inte skriva nått innan vi stack. Kram.