lördag 20 januari 2007

Folsyra

Ja, man hann juh knappt svälja att man ska bli far förrän man kände paniken greppa ett fast tag om ens inre. Så fort plustecknet dök upp började K dammsuga nätet efter all information som har med graviditet att göra och vi uppdagade snabbt vårt första "misstag" som föräldrar. Vi hade missat FOLSYRA. Shame on us.

...gravida kvinnor och de som planerar graviditet bör öka sitt dagsintag från 200 till 400 µg per dag.

Att börja med att utsätta den lille för ökad risk för ryggmärgsbråck och hjärnmissbildning kändes juh inte alls bra... :-/

Som den inbitna perfektionist jag är började omedelbart tankar om att vi skulle avbryta graviditeten och börjar om från början, den här gången bättre förberedda, rusa genom huvudet. Lyckligtvis hann jag aldrig ens lufta denna (korkade) tanke till K förrän vi upptäckte att vi det senaste halvåret eller så faktiskt fått i oss korrekt dos av folsyra tack vare de Friggs Man & Kvinna multivitaminbrus vi druckit till frukosten. Publikens jubel.


Så om ni planerar att bli gravida, glöm inte folsyran. Nu undrar man bara hur många fler såna här hjärtat-i-halsen-aha-upplevelser man kommer göra den närmaste tiden. Förmodligen en hel del.


Mer information om folsyra:
Wikipedia & 9månader

Inga kommentarer: