torsdag 19 april 2007

Att välja barnvagn / Barnvagnstest

Som jag skrivit tidigare har jag den senaste tiden jobbat på ett lite längre inlägg om barnvagnar. Nu är det färdigt:

Vi har varit och kollat på barnvagnar, typ tre gånger sen vi kom tillbaka från vår resa. Detta tillsammans med omfattande research online och i kataloger. S & T som ska ha barn i maj hade redan gjort ett ganska omfattande grundjobb innan de beställde sin Teutonia Spirit S3 som vi fick ta del av och sedan jobbat utifrån i vår egen utvärdering. Och vi är nu nere i ett par finalister i vårt grandiosa barnvagnstest.

Våra urvalskriterier:
1. Högt handtag (eftersom vi är långa båda två)
2. Så lång liggkorg som möjligt (pga ovan räknar vi med att September också blir rätt lång)
3. Vändbar sittdel (känns viktigt att kunna ha barnet mot sig)
4. Smidig att köra (vilket diskvalifiserat alla 4-hjulingar utan svängbara framhjul)
5. Lätt att fälla ihop/Ta liten plats ihopfälld
6. Snygg (såklart)
7. Lätt (Ingen stridsvagn tack)

* Bonuspoäng *
Flippbart handtag (så man slipper dra vagnen baklänges för att undvika solljus etc)
Underhållsfria däck (dvs ej luftfyllda)

Ett par barnvagnar som var med i matchen länge men inte höll hela vägen:


Herqules Raptor3 Spin (3-hjuling)
Fördelen med denna vagn är en stabil konstruktionen, bra mekanik för byte av sits och ett par tusenlappar billigare en de flesta andra vagnar. Nackdelarna är att den är lite osmidig att köra - lite klumpigare, tar mer plats ihopfälld och att vi inte tyckte den var så snygg.
www.herqules.se

Bugaboo Cameleon (4-hjuling)
Marknadens längsta liggkorg (som vi hittat iaf) på 80 cm, den har flippbart handtag. Tyvärr rätt ful, inte bland de smidigare att fälla ihop och transportera och de är lite dyrare än de övriga.
www.bugaboo.com

Finalisterna i det stora barnvagnstestet är:

Teutonia Mistral S (4-hjuling) och Teutonia Spirit S3 (3-hjuling)
www.teutonia.se

Då ska vi se hur våra finalister klara sig mot vår kravspecifikaiton:

Högt handtag
Båda barnvagnarna har ställbart handtag och båda är bland de absolut högsta vagnarna vi lyckats hitta. Spirit S3 har dock en något flackare vinkel på själva ramen, vilket gör att Mistral S går att vinkla upp lite högre.
Vinnare: Mistral S

Lång liggkorg
Vi räknar med att få ett långt barn då vi är långa båda två, 185 respektive 190 cm, så detta är ett viktigt kriterium för oss, kanske inte alla andra. Måtten för Spirit S3 och Mistral S är identiska (75 cm) , båda något kortare än klassvinnaren Bugaboo (80 cm), men väl i topp bland övriga märken. Liggkorgen sitter ett par cm högre på Mistral S, så det kan eventuellt få en avgörande roll i totalvärderingen.
Vinnare: 1/2 p till Mistral S

Vändbar sittdel
Båda barnvagnar har detta. Och är lika lätta att byta.
Vinnare: Oavgjort

Smidig att köra
En trehjuling och en fyrhjuling har lite olika karaktär i framförandet. Trehjuliga Spirit S3 är aningen lättare och smidigare att köra/svänga men är i gengäld en aning vingligare med sina tre hjul. Känns lite som att framhjulen släpper en aning i svängarna på Mistral S, men det kan ju vara för att vi endast kört utan "last". Ett bonuspoäng för att Spirit S3 har mer utrymme mellan hjul och infästning, vilket bör vara en fördel i vinterslask/snömodd.
Vinnare: Spirit S3

Lätt att fälla ihop / Ta lite plats
Båda är bland de bättre vi stött på och hopfällda tar de i stort sett lika stor plats, S3 är ett par cm mindre på en ledd och Mistral på en annan. Som ett avslutande test ska vi åka och be att få prova att lasta in vagnarna i bilen för att se att det funkar. Så det får avgöras där.
Vinnare: ?

Estetik
Båda barnvagnarna är snygga (enligt oss) med ett litet övertag för Spirit S3 med sina sköna avskalade aluminiumbåge. Mistral S "lider" här sin något mer avancerad konstruktion vilket ger fler delar och den ser helt enkelt inte lika clean ut, men som istället ger andra fördelar. Båda finns i en uppsjö av färgkombinationer och mönster, men det får bli nästa problem att lyckas enas och välja ut detta.
Vinnare: Spirit S3

Vikt
13,9 kg mot 16 kg (Liggvagn med hjul) till Spirit S3s fördel, och ungefär densamma skillnad hos sittvagnen. Båda helt klart godkända (En kronan väger tex drygt 26 kg), men Spirit S3 går vinnande ur striden.
Vinnare: Spirit S3

* Bonuspoäng *
Flippbart handtag - Mistral S
Underhållsfria hjul - Båda
Vinnare: Mistral S

Totalt:
Mistral S: 2,5 st
Spirit S3: 3 st
Oavgjort: 2,5 st

Så det är hur jämnt som helst... och vi har inte lyckats bestämma oss än. Vi måste ändå vänta ett par veckor till innan vi beställer hur som helst (och det är ju egentligen ingen brådska än) eftersom vi måste kolla ultraljudet så det inte är tvillingar på gång! :-) För då förändras ju allt.

Men jag vill hemskt gärna ha input från er som läser det här, har ni nått att säga om någon av de här vagnarna – eller om de funktioner vi har värderat? Kanske vi missat något som man absolut borde ha i åtanke? Vi har ju inte gjort det här förr så vi vet ju egentligen inte vad som är viktigast att tänka på när man köper barnvagn... Lämna gärna en kommentar!

Testledare: Papa Much & K

15 kommentarer:

Anonym sa...

minns när vi köpte barnvagn till Oskar (nu 11 månader) vi: vi vill ha en vagn affärstanten: jaha, och vilka hjul vill ni ha? fick oss att längta till kommunisttiden då man slapp välja för det fanns bara en. hursomhelst: min input är att jag tror att det är böckligt att åka rulltrappa och ta sig på och av på bussar med en trehjuling. Jajustdetja... det här med liggkorgslängd: alltså när unge herrn här hemma var typ 3½ månad toktröttnade han på att ligga och vi fick börja pallra upp med kuddar och ganska snart ta bort liggkorgen så frågan är om det spelar så stor roll. han är f.ö. längre än snittbebisen i samma ålder och var för en månad sen typ 77 cm. Jag lovar så stora bebisar vill inte ligga ner i liggkorg... jaja, det var mina tankar...

Anonym sa...

Oj. Vilket jobb! Jag åkte till Tyskland och köpte vagn. Då. Det var 1991. Det som fanns där då finns numera här också Men ni kan få köpa den ... begagnad ... från Tyskland ... början av 90-talet. Haha!

Unknown sa...

Vilket grundligt jobb ni har gjort!! Min första tanke var precis som Mikaelas; att barnet nog ändå inte kommer att vilja ligga ner i liggdelen särskilt länge. Därmed spelar det nog inte SÅ stor roll hur lång liggdelen är. Det är däremot viktigare att det går att göra mysig och bebisvänligt utan liggdel, dvs att bebisen kan sova gott och skönt med ryggstödet nedfällt.

Jag skulle aldrig köpa en 3-hjuling just för att de är relativt instabila. Med andra barnet så märker jag hur viktigt det är att vagnen står stadigt! Storasyster vill gärna hjälpa till och klättrar ibland upp för att se lillebror bättre... = stor tipprisk!

Rikta in er på att vagnen ska vara liten och smidig med fullt liggläge. Då klarar ni er hur bra som helst! Liggdelen används på sin höjd 6 månader (och det är verkligen MAX) medan resten av vagnen ska hänga med betydligt längre. Med andra ord ska ni försöka se hur den fungerar för en 1-åring hellre än för en bebis!

Lycka till!

/s. sa...

@mikaela: Hehe, precis "Du kan få den i vilken färg du vill så länge du väljer svart"
Bra poäng det där med ligglängden, även nu våra finalister har exakt samma ligg och sittdel :-) Men man kanske ska fokusera lite mer på hur vagnen funkar som sittvagn då.

@christina: Ja...jag snöar ofta in när det gäller lite större inköp/teknikprylar osv, man vill ju vara säker på att det blir "rätt" – så då görs det ett grundligt jobb :-) K himla bara med ögonen när jag gräver ner mig i närforum, tester och specifikationer...haha. Så ja, det är jag som står för den här sammanställningen, men K har varit med och tittat och tyckt såklart.
Vad är det för modell på din tyska vagn då? En sån här kanske?
;-)

@lillasysteryster: Tycker ändå att Spirit S3 känns rätt stabil - även om den inte är lika stabil som Mistral S, men ska man ha fler barn så har du helt rätt i att det nog kan bli lite vanskligt med den vagnen. Hmm...ska vi ha fler då tro? ;-)

Tack för er input mina damer.

Camillas lockar sa...

Herregud. Ni har verkligen gjort det här grundligt. Éloge! Alltså, absolut bästa vagnen på marknaden är One Tree Hills Urban Jungle. Kan förstå om ni prioriterat bort den i och med att ni önskar vändbar sittdel, men det där (tro det eller ej) är bara ovant i början. Barnet får ingen separationsångest. Detta argument, att ha barnet frånvänt i sittdelen, var det enda som jag inte gillade med Urban Jungle. Men som sagt, det är bara en vanesak för mamma och pappa, barnet stortrivs att kolla på allt roligt. Liggdelen är ganska liten, men vi hade en lång Peo och han låg där i ända tills vi bytte över till sittdelen. Han var då 5,5 månader.

Av vagnarna du har med så är Bugaboo den enda jag känner till. Den verkar bra förutom att den funkar skitkasst i snömodd. Då måste man byta så de två små hjulen sitter längst bak istället, då blir det lite bättre.

Fråga: Har ni inte fått göra ett VUL (vaginalt ultraljud) när ni skrev in er?! Då fastställer man hjärtslag, om det är ett/flera foster och ungefär hur långt graviditeten är gången. Jag gjorde mitt i vecka 13. Eller får man inte göra det i alla kommuner?

/s. sa...

@camilla: Urban Jungle valde vi bort av några olika anledningar. Ej vändbar, luftfyllda däck och sen är den inte vidare snygg heller. Tycker vi. :-)
Ja, barnet vill säkert titta framåt förr eller senare, men med en vändbar har man valfriheten att byta om/när man vill.

På Bugaboon kunde man byta de små mot stora vinterhjul, men det kändes ändå inte helt bra.

Svar: Vi har varit på VUL, precis innan vi reste bort. Men man har ju läst att man kan missa att det är tvillingar vid VUL'et...även om det inte är så stor sannolikhet att det ska vara två därinne med tanke på hur liten Ks mage fortfarande är. Imorn måndag ska vi på "stora" ultraljudet! :-D

Anonym sa...

Vi håller också på att leta vagn. Vilken djungel! Jag var från början säker på att vi skulle ha en fyrhjuling med ledade framhjul. Om det nu heter så. Detta pga att 3-hjulingar sägs vara så instabila.

Igår var vi i alla fall på ett ställe där vi fick kanonhjälp. Vi har varit inne på ett märke som heter Play, men valde bort detta pga att sittdelen inte går att vända. Jag har hört från flera håll att det finns undersökningar som visar att barnet, om man vänder det tidigt, kan få alldeles för mycket olika intryck och bli alldeles knasigt.

Därför blev det igår Teutonia Fun och Teutonia Spirit som gick till final. Trots mitt 3-hjulingsmotstånd blir det med största sannolikhet en Spirit. Snygg design och känns inte alls instabil.

Vi kommer välja en fahsion carry cot, istället för mjuk- eller hårdlift eftersom vår bebbe kommer i september. I carry coten finns mer plats att bädda varmt.

Good luck!

//Pernilla

/s. sa...

Hej & tack för kommentaren Pernilla, ni verkar ha haft ungefär samma tänk som oss när ni valde, för vår del försvann Fun ur racet för den är märkbart lägre än både Spirit och Mistral, men annars hade den helt klart varit en kandidat.
Vi var också inne på bärkorgen (Fashion carry cot) till en början men kom fram till att det var mer praktiskt med hårdliften. Vet att längden är exakt densamma som hårdliften, men bredden tror jag aldrig vi mätte, kanske var lite bättre plats där...hmm.

Anonym sa...

kolla hur försäkringar mm gäller för 3-hjulingar har för mig att jag hört att försäkringsbolagen inte är så förtjusta i dem.

JW:-)

Anonym sa...

Hej! Kul ämne du skriver om! Jobbar på förskola, och är själv med barn (BF Juli), och vi har funderat rätt mycket över det här med barnvagn. Det finns ju så mycket att välja på!

Har frågat runt lite bland föräldrar, kollegor och kompisar som har barn om just trehjulingar VS fyrhjulingar. Många verkar tycka precis som du, trehjulingarna är smidiga att köra, lätta i stan och enkla att få in i bagageluckan.
men de säger också att de är rätt instabila(syskon, nyfikna barn, hundar tom som vill se vad som finns i vagnen). Också att de är knepiga när man ska upp för trottoarkanter, gå på/av bussar o dyl. De kan också vara knepiga såhär i snön, då framhjulet kan "vända och vrida sig". Så what to choose, säger jag...

Det enda vi är helt säkra på är att absolut INTE välja en vagn med små hjul. Tänk att köra en sån i snön, eller på ojämna underlag. Varken kul för en själv eller ens barn, kan jag tänka mig.

Kan det inte bara finnas en perfekt vagn som är bra på allt?

Magdalena sa...

Hej.

Sitter i samma sits som ni gjorde... Dags att välja barnvagn!
Lite fundersam bara vilken vagn det blev i slutändan?! Vi har hela tiden varit inne på en Spirit S3, men nu börjar alla negativa toner att flyta på ganska hårt. Bor och lever i Umeå och BF är början av November.
Med leveranstid osv, börjar vi nu känna lite press, suck!
Kanske ska kolla vidare här på din blogg om jag hittar nå inlägg om vilken vagn det till slut blev..

// Magda.

Anonym sa...

Jag tycker absolut inte att nu ska köpa mistral. Framhjulen är alldeles för små och det är inte bekvämt att köra på tex grus och skogsvägar och de ser inte alls ut att vara stabilt gjorda.

Anonym sa...

Hej! jag är en blivande pappa och precis som du sitter jag och väger vagnar mot varandra. För att ta nivån vidare gjorde jag ett excelark med alla möjliga "krav". sedan gav jag alla "krav" en "viktsiffra" mellan 1 och 3. 1= oviktigt, 2=trevligt/bra att ha 3= Krav!.
Sedan gav vi varje vagn i vårt urval ett betyg i en 5-gradig skala. där 1=kass, 2=mindre bra, 3=ok, 4=bra, 5= väldigt bra. Sedan tog jag viktsiffran X betyg för varje kategori. Det innebär att en vagn som klarar högsta betyg på högsta krav på tex kravet om stäälbart handtag fick 15p. På så sätt fick jag bort en hel del vagnar. Buggan försvann, likaså Urban Jungle mm, mm. Mistralen var med i toppen men ströks efter samtal med en ärlig barnvagnsförsäljare som total-dissade den pga av att det bara finns handbroms. De har fått plocka tillbaka en massa vagnar för service då vagnarna har börjat köra utan mamma o pappa vid rodret... just nu är vi nere i 3 vagnar. Brio Go, Teutonia Spirit S3 och Crescent Diva. GO ligger på 157p i vårat egna test, S3 158p o Divan har vi inte kollat färdigt på så där är vi inte färdiga. Men tänk över Mistralen... S3 har både fot och handbroms... kanske kan en sån sak vinna... en 3-hjuling är givetvis vingligare på buss, trottoarkant o rulltrappa. Men om man backar de få stegen så är det problemet löst. Hoppas jag inte förvirrade med mitt nördiga räkne exempel... Men jag har jobbat som projektledare o då jobbade vi mycket med viktning. o jag vill inte att säkerhetsfrågor ska betyda mindre än rätt tygfärg ;) Lycka till i barnvagnsdjungeln. Vem vet.. vi ses kanske i slutet av november ute på gatorna.. för då blir jag farsan baloo :)

Anonym sa...

Något mer att tänka på för långa föräldrar är "sparkutrymmet" - hur långa steg man kan ta med handtaget högt utan att sparka i vagnen hela tiden, och för långa barn sitthöjden under suffletten. Den är nämligen bra att kunna ha även när barnen blir större ifall det regnar, snöar eller är väldigt soligt.
En bra sak för ryggen är om framför allt liggdelen inte är för långt ner.
Egen erfarenhet. =)

Anonym sa...

Hej!

Snyggt jobbat med din blogg om resultaten med barnvagns kraven och testerna! Om jag ändå hade gjort ett grundligt jobb innan jag hade köpt våra två barnvagnar. Handlade beg, men kunde likaväl köpt ny nu i slutändan. Våran tjej är lång för sin ålder 4cm längre än sina jämngamla. Tjejen är nu 5månader och vill hellre ligga ner i liggdelarna en i sittdelarna. Hon sover så gott i den och gnäller om hon sitter upp när hon börjar somna. Så bra tänkt med långa liggdelar tycker jag!!